Windows XP biedt veel meer functies voor printerbeheer dan een normale computergebruiker weet. U kunt zonder twijfel afdrukken maken zonder de meeste van deze functies te kennen. Als u echter meer over hen weet, zal dit u zeker ten goede komen. U zult zich realiseren dat u veel meer uit uw printer kunt halen dan u zich ooit had kunnen voorstellen. In het volgende artikel worden enkele aspecten van printers uitgelegd die u moet kennen als u printers en printers beheert. Dit artikel is geschreven met Windows XP, Server 2003 en Xerox Printer and Printers-componenten als laboratoriumtools, hoewel de informatie even goed kan werken in het geval van andere merken printers.

Opstelling van afdrukwachtrijen
Deze functie is vooral handig als u te maken heeft met netwerkprinters die meerdere gebruikers bedienen. Om het te gebruiken, moet u de netwerkbeheerder zijn of lid van een groep met de machtiging “Documenten beheren” op het printerconcern. Als er meer dan één document is, plaatst een printer ze in een afdrukwachtrij, waarbij de eerste meestal als eerste wordt geplaatst. U kunt deze wachtrij bekijken door het venster Printers en faxapparaten te openen vanuit het menu Start of vanuit het Configuratiescherm. Dubbelklik vervolgens op de printer waarvoor u het document wilt rangschikken. U ziet de afdrukwachtrij in het venster dat verschijnt. Klik op de naam van de documenten die u wilt ordenen en sleep deze omhoog of omlaag naar de nieuwe positie waarin u ze wilt afdrukken. Helaas kunt u de afdrukopdracht niet van de ene printer naar de andere slepen.

Verstikking van printers
Laat u niet misleiden door het woord “Stikken”. Hier betekent verstikking niet het blokkeren van papier in de wielen van het afdrukapparaat. Verstikking verwijst in plaats daarvan naar het ophangen van laserprinters aan grote documenten, meestal degene met veel afbeeldingen. Dit gebeurt vanwege onvoldoende RAM. U kunt het probleem oplossen door het RAM van uw printer te vergroten. Als u hier niet veel over weet, kunt u praten met een hardwareprofessional die meer kennis heeft van printer- en printercomponenten.

Sneller afdrukken
Nog een ding voordat we bij het artikel eindigen. Heeft u ooit het gevoel gehad dat het nutteloos voor u is om een ​​afdrukklaar document te openen om het af te drukken? Als u alle instellingen, zoals lettertypen, koppen, uitlijning van afbeeldingen en alinea’s en marges van een document al hebt voltooid, hoeft u het niet opnieuw te openen om het af te drukken. Er is nog een andere optie beschikbaar. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van het document en klik op afdrukken. Het document wordt toegewezen aan uw standaardprinter. Doe dit niet als u de instellingen van Printer en Printers wilt wijzigen, of als u wilt dat een andere printer (niet uw standaardprinter) deze afdrukt.